Predstavljena knjiga „Na izvoru fizičke kulture“, autora Bogoljuba Čikića

Na preko 500 strana, sa oko hiljadu fotografija, delo kikindskog nastavnika fizičke kulture u penziji, predstavlja pedantno poređanu istorijsku građu fizičkog vaspitanja u našem gradu.

          „Predmet mog istraživanja bio je period od 60 godina razvoja fizičke kulture, odnosno školskog fizičkog vaspitanja i sportskih aktivnosti učenika sa teritorije Kikinde. Kako se razvijalo sportsko fizičko vaspitanje, odnosno kako su se deca razvijala baveći se sportom tokom tih 60 godina, sve je navedeno u mojoj knjizi. Ja sam prikupljao materijal i građu, pisao sam knjigu dve godine, a onda čekao da je izdam 15 godina i u tome sam uspeo” – poručio je autor knjige, Bogoljub Čikić.

Prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar, je istakao: Publikacija Bogoljuba Čikića svedoči o jednom impozantnom vremenu. Više od 60 godina, koje su zahtevale 10 godina rada na knjizi, govori o tome da je fizička kultura u Kikindi bila masovna, bila je humana, odnosno vrlo dinamična. Nije govorila o socijalnim razlikama već o masovnosti gde su svi mogli da nađu sebe u sistemu fizičke kulture. Govori o kvalitetu uspešnih sportista koji su nastali u jednom sistemu pre svega masovnosti gde je kvantitet rađao kvalitet. Govori o bogatsvu sportskih aktivnosti i jednoj visokoj kulturi jer se oslanja na nasleđe koje se temelji na jednom velikanu poput Tihomira Ostojića, ali i o velikanu Savi Tekeliji. Ovo je jedno kulturno nasleđe, na koje Kikinda može da bude ponosna.

Iz recenzije knjiige:
Spasije Grahovac, književnik: U ovoj knjizi nalaze se najznačajniji sportski otisci i najlepši mirisi detinjsta i mladosti kikindskog obzorja. Ovo je most koji nas spaja sa tom lepotom.
Mr Verica Đukić: Bogoljub Čikić je ovim obiljem podataka sačuvao od zaborava jedan dugi period u razvoju
školskog fizičkog vaspitanja i sportskih aktivnosti školske omladine tokom šest decenija, što ga je uvrstilo u red
respektivnih hroničara sveukupnog razoja opštine Kikinda u kome pedagoška vrednost školskog fizičkog
vaspitanja i njegov uticaj na razoj sportskog žiovta ove sredine, je nemerljiv.

Učesnici sa svečanog predstavljanja knjige